duminică, 11 decembrie 2011

"Croitoraşul cel viteaz" sau lecţie de economie

Diferenţe de execuţie insesizabile... Glumesc, normal.
Azi, în timp ce mă "certam" cu doi prieteni la telefon, am pus mâna pe materialele cumpărate în prealabil de la Hornbach şi am inspectat suportul de picioare din ataş cumpărat de pe ebay. La un calcul sumar, suportul de ataş m-a costat 62 de euro şi asta pentru că l-am plătit cu paypal, dacă l-aş fi plătit prin transfer bancar, m-ar fi costat peste 80 de euro.


Deci, să revenim la calculul primar: cei 62 de euro înseamnă aproximativ 270 de lei, iar comanda a două exemplare m-ar fi costat aproximativ 115 euro/510 lei.


Materialele de la Hornbach, pentru 2 bucaţi, m-au costat aproximativ 150 de lei, cu tot cu lac anti umiditate de cea mai bună calitate (polonezul a lăcuit doar cu un lac de minimă protecţie), lac colorat (nu mă omor după culorile luminoase într-un ataş militar. Opţiunea pentru suportul făcut astă seară a fost lemnul de brad, iar cel pe care îl voi face zilele viitoare, va fi din lemn de fag (esenţă tare, nu "sare" aşa uşor când îl tai). Tabla pe care am achiziţionat-o este de 0,75, dar pentru celălalt suport se impune o tablă mai groasă, minim de 1, suportul este "moale", dar odată aşezat în ataş, nu mai contează, se pliază perfect. La cel făcut astă seară mai trebuie să mai prelucrez marginile, dar cum nu am strung de lemn pe acasă, flexul cu perie de şmirghel de lemn o să facă minuni. După care va urma relăcuirea cu lemn colorat şi apoi 2 mâni de lac de protecţie. Timpul de lucru alocat lucrării a fost de 2 ore.
Şi cam atât cu suporţii de lemn, acum mă pregătesc deja de achiziţia a 2 prelate de cort militare pentru realizarea unor huse de ataş veritabile.

2 comentarii:

  1. Sper sa nu va suparati daca va dau o sugestie: mai intai debitati/prelucrati piesele la dimensiuni, slefuitile marginile si apoi scufundatile intr-o cutie cu lac. Dupa ce le scoateti, le asezati la scurs/uscat si o sa aveti un finisaj profesional. In rest, admirabila pasiunea si eforturile dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru sfaturi, nici nu am pretenţia de a spune că "opera" mea este capul de afiş a tâmplăriei,doar a fost o joacă de 2 ore, pentru a vedea cum lucrează lemnul.
    Mulţumesc încă o dată pentru sfaturi.
    Mihai

    RăspundețiȘtergere