luni, 9 decembrie 2013

Carburatorul K37

K37 este primul tip de carburator folosit pe M72-urile militare.
A fost o copie destul de exactă a carburatorului Graetzin G24, utilizat pe BMW R 71 (imaginea în care se prezintă K37 este practic o copie a catalogului cu imaginea G24) .
Singura diferență dintre cele două tipuri de carburatoare a fost că designerii sovietice au dotat carburatoarele K37 cu aşa numitele camere de compensare (tuburi mici, dispuse în exteriorul corpului carburatorului, pline cu benzină, care ar fi trebuit să ajute când motocicleta ar fi stat înclinată pentru mai mult timp.

În fotografiile de mai jos aveţi fotografii cu camerele de compensare şi capacele de la camera de nivel.

La scurt timp au renunțat la camerele de compensare și mai târziu au schimbat, de asemenea, modul în care au fost fixate capacele camerei de nivel - prin fixare cu două şuruburi şi nu doar prin înfiletare.
Noul design a făcut ca acest tip de carburator să fie numit K37A (chiar dacă litera "A" nu a fost niciodată menţionată pe corpul carburatorului). 
Acestea au fost instalate pe M-72, începând cu perioada anilor 1946-1948, ulterior echipând chiar şi motocicletele K750. 

Găsirea unor carburatoare K37 este o operaţie destul de greu de realizat, varianta K37A fiind mai facilă.

La sfârșitul anilor 60, sovieticii au proiectat un alt model de carburatoare pentru motoare SV - K302. Acestea au fost instalate pe motociclete, în locul K37A, şi le-au înlocuit pe acestea destul de rapid, mai ales că pentru K37 şi K37 A nu s-au mai fabricat piese de schimb şi nici nu s-au mai comercializat.
Acesta este motivul pentru care atât de multe M72 și K750, în zilele noastre, sunt dotate cu carburatoare K302.
Când sovieticii au dat planurile motocicletei M72 chinezilor, aceştia au început să fabrice carburatoare copiate după K37A (şi nu Graetzin), sub numele de PZ24 şi mai târziu PZ28.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu