sâmbătă, 18 decembrie 2010

Mandra mea

Acum ceva vreme, dedicat marcii M72, ma hotarasem sa pastrez in curte trei "atase":
  • un M72 militar, cel din 43, finalizarea restaurarii acestuia intarziind datorita imposibilitatii achizitionarii unor piese cum ar fi releul-regulator PP1, in ciuda discutiilor purtate de ceva vreme cu pasionati ai aceleasi marci din Rusia, Polonia sau Ucraina.
  • un M72 "civil", fabricatie 56, vopsit negru cu dungi albe si ceva mai mult crom, care sa respecte conditiile unui IMZ M72, cu furca normala, cea a aripii fata cu prindere pe jugul inferior si pe pantalonii furcii, ghidon cu leviere intoarse, cutie normala, fara marsarier si celelalte componente care definesc un M.

  • ultima versiune de M72 pe care mi-o doream era un KMZ M72, adica o motocicleta dotata cu furca leading-link, cutie de viteze de Dnepr MT12, cu marsarier, far de K650/K750, stopuri de K750/IJ56, o motocicleta pe care o vedeam vopsita in culoare de armata Sahara Beige si care sa fie dotata cu echipamentul militar de pe MB750.

Din "nefericire" pentru ultimele 2 proiecte, aparitia Bemveniprei mi-a schimbat un pic planurile, in sensul ca voi pastra pe mosia personala tot 3 atase, dar asa a aparut "Mandra" (nume neaos romanesc, vorba reclamei), o contopire a proiectelor 2 si 3.

Mandra este un M72 nascut in 56, vopsit civil, adica negru cu dungi albe si cu ceva urme de crom pe care le voi imbunatatii cat de curand, nerabdarea mea proverbiala si cunoscuta de prieteni a facut ca motocicleta sa nu beneficieze decat de restaurare pe partea mecanica si mai putin pe cea estetica, in sensul in care am optat pentru roti vopsite, amortizoare vopsite, coturi de tobe folosite. Mandra reuneste cerintele pe care mi le doream, are furca leading-link (va spun ca furca lanseaza surprinzator de bine pt o furca productie ruseasca anii 60 si marturisesc cu juma de gura ca merge mult mai bine fata de cea originala si cunoscuta de M) si aripa originala folosite pe modelul K750, cutie de Dnepr 12 cu marsarier, finalele la tobe stil "trabuc", rezervor de K750, stop si far de K750 folosite pe motocicleta si stop de M72 pe atas (atasul a fost achizitionat cu stop original si drept urmre l-am pastrat). Un capitol aparte la motocicleta il reprezinta ghidonul, acesta fiind singurul obiect (bine, nici cauciucurile chinezesti nu pot spune ca ar apartine motocicletei, dar isi fac treaba excelent) care nu apartine anilor 60 ai IMZ sau KMZ. Ghidonul a fost cumparat de pe 999.md, site moldovenesc de licitatii, si a dotat un Ural din anii 90 de politie, dar latimea acestuia si forma m-a convins sa il pun pe motocicleta, asigurand manevrabilitate in miscare si fara cocoseala specifica asigurata de ghidoanele cu leviere intoarse de pe moto germane sau rusesti.

In avanpremiera, ca v-am spus ca sunt un tip nerabdator, 2 fotografii realizate ieri la tara, in timp ce ma intorceam dintr-o deplasare de la Tg Jiu, sper ca maine sa reusesc s-o aduc pe Mandra acasa si sa o fac de rusine pe iutub sau prin upload-ul unui film pe blog. A, btw, toarce excelent.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu