joi, 28 octombrie 2010

Cea mai veche motocicleta din tara

Cea mai veche motocicleta din tara (despre care cunoastem date, fara sa ne arogam dreptul de a spune ca nu exista si alta mai veche, dar despre care nu avem informatii pana in prezent) se afla in colectia motocicletedeepoca, la prietenul meu Gabi Paunescu.
Vorbim despre o motocicleta Puch 5/6 hp de 700 cmc, fabricata in Austria in anul 1906 si care a ajuns in posesia lui Gabriel impreuna cu un Indian Scout, cu mai multi ani in urma, cand informatia de pe internet nu exista, iar tranzactiile de piese/motociclete apareau doar intre pasionatii colectionari care se cunosteau personal.
Motocicleta a fost fabricata intre anii 1906-1907, atat in varianta de 700 cmc care se adresa publicului, cat si in varianta de 900 cmc, destinata curselor de viteza ale vremii. Motocicleta era in 4 timpi, cilindrii motorului erau 2 in V, iar transmisia la roata spate se facea printr-o curea de piele.
Puchul, in ambele variante de capacitate cilindrica (dar cu precadere varianta de 700 cmc) avea si un atas, fabricat din nuiele, una dintre sursele de inspiratie ulterioara pentru constructorii americani de la Harley.
In prezent proprietarul face eforturi considerabile pentru achizitia de piese necesare restaurarii, motocicleta fiind incompleta, intrucat la ora actuala, din datele furnizate de cel mai pasionat om de pe planeta de acest model, domnul Adi Dittrich din Tirol, numarul acestor motociclete intregi este redus, undeva sub 12, nefiind cunoscut exact intrucat unele dintre motociclete sunt detinute de colectionari excentrici, care nu le afiseaza la nici un eveniment.
O sa va prezint o suita de fotografii, unele dintre acestea fiind obtinute prin bunavointa domnului Dittrich, asupra carora are drept de copyright, fotografiile urmand sa faca parte si dintr-un al doilea episod.


Fotografie document 1906, copyright Adi Dittrich.

Prospectul de prezentare al motocicletei, intocmit la data fabricarii.



Puchul caruia i s-a asigurat in prezent un spatiu corespunzator conservarii.



Mai sus este postata fotografie cu unul dintre participantii la curse pe acest model de motocicleta.

Puch cu atas de nuiele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu