vineri, 11 martie 2011

Zundapp KS750

Numar de motociclete produse: 18.695
Capacitate : 745 ccm
Cilindri : 2 in boxer
PS / KW : 26 / 19
Viteza maxima: 95 Km/h
Viteza minima: 3 Km/h
Consum benzina: 6,5 l/100 km
Gradul de urcare 45 %
Viteze: 4 pentru drum, - 1 off road- 1 marsarier
Masa: la liber 420 Kg, incarcat 840 Kg
Motocicleta Zündapp KS 750, cunoscuta ca si “Rossie” sau “Zundapp Sahara/Zundapp Saharian”, impreuna cu fratele geaman BMW R 75, este o motocicleta cu atas destinata uzului militar, fiind construita in urma indicatiilor militarilor germani. Aspectul acesteia nu a contat la construire, s-a urmarit ca vehiculul sa se comporte excelent in orice conditie de drum, cu o capacitate mare de incarcare si sa ofere un maxim de fiabilitate. In anii 30, armata germana folosea motociclete civile pe care le dota cu tehnica militara. La sfarsitul anului 1937, Departamentul de Tehnica Militara al Armatei Germane a solicitat dezvoltarea unei motociclete care sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
§ Motocicleta sa poata incarca aproximativ 500 kg, adica echivalentul a 3 soldati dotati cu armament complet, munitie si echipament.
§ sa poata merge constant cu 80 km/h in conditii de sarcina maxima, sa aiba cel putin 4 viteze ca sa poata merge in atat in ritmul infanteriei germane, cat si pentru deplasare mai rapida.
§ sa fie inaltata cel putin 150 mm de la sol pentru treceri rapide peste santuri si sa poata oferi posibilitatea montarii lanturilor de iarna.
In primavara lui 1941, a inceput constructia motocicletei Zundapp KS 750.
Zundapp KS750 a fost varful de lance al motocicletelor celui de-al Treilea Reich, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, impreuna cu BMW R75 constituind una din cele mai mari flote de motociclete de razboi folosite de vreo armata. Motorul de 746 de ccm avea atasata o cutie cu 4 viteze pentru drum si o viteza aditionala pentru teren accidentat sau catarari de dealuri, motocicleta avand diferential pe roata spate pentru a mari puterea si pentru a ajuta atasul, sistem folosit ulterior de majoritatea motocicletelor cu atas. Totodata, Zundappul Sahara a fost prima motocicleta care a folosit o frana hidraulica pentru atas, o inovatie care a fost ulterior preluata de majoritatea constructorilor.
Motocicleta avea in dotare o mitraliera MG34, care putea fi folosita atat pentru infanterie, cat si pentru respingerea atacurilor aeriene. Totodata, in unele cazuri, motocicleta era prevazuta si cu o remorca pe care erau carate diferite materiale de raboi. In Romania cunosc doar 3 persoane care mai detin asa ceva, toate cele 3 motociclete aflandu-se in diferite stari de conservare sau inceputuri de restaurare. Sincer sa fiu, pentru mine motocicleta este unul din acei monstrii motorizati, mai ales ca am calarit asa ceva si nu e deloc o motocicleta usoara.

Un comentariu:

  1. virfuri de lance in breasla lor.zundapp ks750 si bmw r 75.sunt topit dupa ele.am un dnepr ptr ca este asemeni lor,dar mi-as dori enorm una din cele doua marci de axceptie.costi,cimpina.

    RăspundețiȘtergere